Kako se čuva

Vlaga je najveći neprijatelj čokolade. Ona se čuva na mestu gde vlažnost vazduha ne prelazi 60 procenata. Ako je čokolada bila pod uticajem prekomerne vlage, kristali šećera počinju da se izdvajaju i kreću ka površini, gde se otapaju u spoju sa vlagom. Ovaj proces uništava i strukturu i ukus čokolade.Temperatura na kojoj držite čokoladu treba da se kreće između 15 i 18 stepeni. Frižider je, suprotno opštem verovanju kod nas, jedno od najgorih mogućih mesta za čuvanje čokolade. Ukoliko je čokolada bila na pretoplom mestu, kristali kakao butera se otapaju, i pri ponovnom stezanju, nepravilno se spajaju. Ovo čini da je takva čokolada bela na površini. Ukus nije bitno pokvaren, ali izgled jeste. Čokolada treba da bude van uticaja direktne jake svetlosti. Takođe, čokolada se nikada ne drži na mestu gde može da primi strane mirise, jer ih lako apsorbuje.